Merhaba arkadaşlar,
Bu bloğumda sizlere biraz farklı bir konudan bahsedeceğim.
Bir çoğumuz araçlarımızı ve aksesuarlarımızı severek alıp kullanıyoruz. Belki sıkılıyoruz ya da ihtiyaçtan satılığa çıkardığımız zaman bir an önce satılması için neler yapabiliriz? Konumuz bu.
Off road aracı ve aksesuarı satarken nelere dikkat etmeliyiz? Alırken kısmına değinmeyeceğim o çok farklı bir konu.
Öncelikle satma aşamasına gelip elimizden çıkarmak istediğimiz bir aksesuarı satmak istiyor isek birinci kural dürüst olmaktan geçer.
Evet, dürüst olmalıyız. Ürünün bir sorunu var ise açıkça belirtmelisiniz. Mümkün mertebe ayrıntı vermelisiniz. Bildiğiniz tüm özelliklerini yazmalısınız.
Araç üstündeki yerinin görülmesini sağlamalısınız. Bu ürün ne işe yarar? Fotoğrafta “şak” diye görülmeli.
Fotoğraf işi çok önemli. Telefonunuzda fotoğraf aramakla falan uğraşmayın. Aydınlık bir ortamda “kırığı çarığı” varsa hepsini komple çekip ayrıntılı olarak fotoğraf paylaşın. Ekran görüntüsü çekip ya da satın aldığınız firmanın web sitesinden fotoğraf araklamayın. En başta dediğimiz gibi dürüstlük önemli! Ha yine sıfır fotoğrafını bulup koyun neticede bir “Erol Atar” değilsiniz. Kendi çektiğiniz fotoğraflarla pekiştirin.
Satın aldığınız web sitesi ya da kurumu paylaşmaktan çekinmeyin. Sıfır fiyatı bu bendeki fiyat bu diyerek satışınızı arttırabilirsiniz.
Satışınıza mutlaka fiyat ekleyin. Zaten bir çok sitede fiyatsız ilan kabul görmüyor. Fiyatınız olsun. Pahalı ucuz her ne ise. Ne fiyat verirseniz verin insanlar bunu ucuz bulmayacak 🙂
Malzeme taşınamaz boyutta ise bunun kargo kısmını düşünmeyi ihmal etmeyin. Bu konularda hem dolandırıcılık had safhada hem de doğru yapılamayan kargo var olan ikinci el ürününüzü kullanılamaz hale getirebilir. Yani yapamayacağınız kargonun sözünü vermeyin! Ne kendinizi ne karşınızdakini mağdur etmeyin. Gönderinin sağlam ulaşması bir görevdir. Ben kargoya verdim gerisini o düşünsün demeyin. Aynı durumda kendinizin de olabileceğini hesap edin!
Herkesin malı kıymetlidir. Fakat ederi ve gideri durumunu da unutmayın. İkinci el demek sıfırının yarı fiyatına olmalıdır ki fiyatı cazip olsun. Yoksa kimse ikinci el ürünü tercih etmez.
“Ben bunu hiç kullanmadım ama” deyip işin içinden çıkmayın. Kurum ya da web sitelerinden online satışlar dururken kimse şahıstan ürün almayı tercih etmez. Fiyatlarınızı mümkün mertebe uygun tutun. Pazarlık yapıp yapmamak size kalmış neticede.
Sattığınız ürün bir araç grubunun marka modeline ait ise bunu mutlaka belirtin. ” bu benim arabama olmadı” , diye iade durumlarıyla karşılaşmamak için mümkün mertebe ayrıntı ayrıntı ayrıntı!
Fotoğrafı çektiniz, fiyatı belirlediniz, bilgi verdiniz, sorunu varsa yazdınız. Buraya kadar her şey çok güzel.
Bunun sonrasında bir ürünü satacaksanız mutlaka önce parasını isteyin. Önce hesabınıza paranızı alın sonrasında kargoya teslim edin. Kargo fişini mutlaka karşı tarafla paylaşın ve mümkün mertebe telefonda konuşmak yerine yazışma yolunu tercih edin. ” söz uçar yazı kalır” dostlar…
Off road araçlarımız içinde aynı şey geçerli. Burda eklenecek şey yaptırdığınız işlerden mümkün mertebe fatura, fiş, iş emri formu vs gibi belgeleri temin edin, saklayın ve bunu satarken fotoğrafların yanında paylaşın. Aracınızı hangi servise götürüyorsanız bunu da açıkça belirtin. Hem usta bir sonraki müşteriyi kazanmış olur hem de aracın geçmişini yeni alıcı rahatlıkla öğrenir. Evet dürüstlük çanları çalıyor!
İlanlarda başlık atmak ta önemli.
” ciddi alıcılar arasın” ( mümkünse bürokrat, mal müdürü vs mi? 🙂 )
” işinize gelirse alın” ( atara atar gidere gider? )
“dosta gider” ( para dosttan kazanılır arkadaş haklı)
“bayandan” ( instagram kasıyor whatsapp var mı?? )
“mesaj atma ara” (facebook ortamından faydalanıp ilan paylaşıp bir de “facebooktan yazmayın paralarım” diyenlerde bu gruba giriyor)
” kesinlikle takas teklif etmeyin çocuğunuzu kaçırırım” gibi şeyler yazmaya gerek yok. Siz ne yazarsanız yazın insanlar size verdiğiniz ayrıntıyı tekrar tekrar soracaklardır. İnsanlar kısım kısım 🙂
Şaka bir yana başlık önemli. Örnek;
5 Litre Yakıt Bidonu 2. El
… km kullanılmış 4 Adet Lastik
Başlık kısa öz olsun. Kalanı açıklamada döktürürsünüz 🙂
Ha bir de fotoğraf kısmında ürünün boyu önemli ise yanında durmak yerine bir metre vs kullanırsanız karşınızdakine ürün sürpriz olmaz. ” abi bu uzun geldi” diyince ” ama ben elimi koymuştum vs” diye carlamanıza gerek yok. 🙂 Ölçü birimimiz metre burda devreye girer ve sorunsuz iş çözülür 🙂
Araç satışında ilan eklemenin başlıca kuralı sırasıyla Marka, Model, Km, Şanzıman tipi, Yakıttır. Off road aracında bu ritüellere; aksesuar, donanım, ruhsata işli ekipmanlar devreye girer. Bunlar araca ekstra değer kazandıran şeylerdir. Gerçekten büyük harcamalar. Fakat araç satarken bunlara güvenip fiyatı şişirmenin anlamı yok. Aksesuarları kendin sevip takman önemli, yeni alıcıyı bu çok ilgilendirmiyor. Bu yüzden zarar edeceğinizi düşünüyor iseniz aracı satmadan önce ufaktan aksesuarlarını elden çıkarın:) Benim fikrimi soracak olursanız eşeği semeri ile satın derim ben 🙂
Telefonda rahatsız edilmek istemiyorsanız, eposta adresi verin. Fakat geri dönüşleri çabuk sağlayın ki insanlar farklı kanallardan size ulaşmayı denemesin. Yani istediğiniz yerden size ulaşmaları için sizin de onlara yanıtta gecikmemeniz gerekli.
Kıyas bazen gereklidir. Fakat ” ahmet abinin arabası daha janjanlı aksesuarlı senin yazdıgın fiyat çok fazla” diyeceklerdir mutlaka. “kan sizin damar sizin” elbette ama satışı hızlandırmak için mütevazı ve sizi zarara sokmayacak bir fiyat belirlemekte zor değil.
Off road araçları zevk işi belki ama bir çok ülkede günlük hayatta kullanılan araçlar değil. İşin içine günlük hayat giriyorsa araç alırken de satarken de buna kıymet verin. Çünkü ülkemizde bir şey ile çok şey yapmak bir huy! maalesef. Günlük hayat için tercih edilen aksesuarlar dağ bayır da iş görmeyebilir 🙂 Çamurda dişli lastik kullanırken günlük hayatta bu lastik asfaltta ses yapacaktır. Ömrü de kısa olacaktır. Aydınlatma off road aracında kıymetli fakat günlük hayatta akşam saatinde kullanacağınız led vs aydınlatmalar diğer sürücülerin sürüşünü bozabilir.
Evet arkadaşlar, ben ilk aklıma gelenleri paylaştım. İşin esprisi bir yana çok dolandırıcılık vakaları ile artık çok sık karşılaşıyoruz. Olmayan ürünleri satanlar, kargoya verdim deyip vermeyenler, 2015 modele uyar deyip uymayan sonra geri almayan, para yatırıp ürününü alamayan. Arkadaşlar herkesin malı da parası da kıymetli. Zor kazanılıyor. Emek veriliyor. Şahıstan ya da bilmediğiniz bir firmadan alışveriş yaparken; araştırın, bol keseden para göndermeyin, referans bulun, interneti biraz kurcalayın. Satıcının profilinin gerçekçiliğini kontrol edin. Sizin hakkınızı sizden daha iyi kimse koruyup savunmaz. Bende naçizane deneyimlerimi paylaştım. Vakit bulunca okuyun paylaşın gençler!