Bu konu önem üstüne önem arz etmektedir 🙂
Vinci aldınız, aracınıza da güzelce taktınız. Peki bitti mi? Hayır her şey daha yeni başladı. Vinç markalarından size ayrıca bahsedeceğim ama hangi marka off road vincini kullanırsanız kullanın bazı kurallar beynelmileldir, değişmez.
Aslında vincinizi aldınız kısmına tekrar geri dönmek isterim. Neden? Eğer 2 tonluk bir aracınız var ise vincinizin bunun kapasitesinin üzerinde olması gerek yani en az iki katını çekme kapasiteli olmalıdır. ( araç ağırlığı x2 yapın en az) 4 ton kapasiteli bir vinç ile 10 ton çekmeye çalışırsanız vincinizi yakarsınız, kullandığınız gün elinize alırsınız 🙂 Araç ağırlığınızı bilmiyorsanız ruhsatınızdan öğrenebilirsiniz ama unutmayın ki ruhsatta yazan boş ağırlığıdır. İnsanlı ve aksesuarlı bir aracınız varsa bunları da hesap etmeniz gerekmektedir.
Vincinizin gücü aracınızın gücüyle aynı bile olsa çektiğiniz yerde çok mühimdir. ( önem üstüne önem 2)!! Nasılsa 5 ton kapasiteli, 2 tonluk aracı çekemeyecek mi???” diye düşünüp, uçurumdan araç çekmeye çalışırsanız vincinizin motorunu yakarsınız. Vincinizi çektiğiniz yer vincinizin gücünü haddinden fazla zorlayabilir. Çamura saplanmış bir aracı, uzaktan kumandasına dakikalarca basıp motorunun ısındığını bile farketmezseniz sonuç kaçınılmazdır. Off road vincinizi uzun ömürlü kullanmak istiyorsanız biraz onu dinlemelisiniz 🙂 Baktınız zorlanıyor onu biraz dinlendirin 🙂 Halatını sararken şefkat göstermeseniz de araya taş sıkıştırmamaya, sararken üstüste sardırmamaya çok dikkat edin. O sizin vinciniz, sizi yolda bırakmamak için var. Siz de onu bırakmayın 🙂
Vinç Makarası!!!! 80-100 tl arası değişen fiyatları var. Goliath, Ironman 4×4, TJM, ARB, vs bir çok markayı tercih edebilirsiniz. Hem sentetik hem çelik halat uyumlu Goliath Off Road Vinç Makarası piyasada en çok tercih edilenler arasında, hem fiyat hem hafiflik yüzünden.
Vinç Halat Battaniyesi, vinciniz eğer ki çelik halatlı ise hayat kurtarır. Çelik vinç halatları koptuğunda tıpkı bir kırbaç gibidir. Etrafındaki herşeyi biçer geçer. Hem sizi hem etrafınızdaki herhangi canlı cansıza zarar verebilir. Ama kolayı var, halat battaniyesini halatınızın üzerine atın ve rahatklıkla vincinizi kullanın. Kopma gibi aksi bir durum oluştuğunda hızır gibi yetişip 🙂 halatı zarar vermeden yere düşmesini sağlayacaktır. Önemli bir hayat kurtarıcı olarak Ironman 4×4 vinçlerin tamamında kutu içeriğinde vinç halat battaniyesi çıkmaktadır.
Vinciniz ile bir çok yerden geçebilirsiniz. O sizi yolda bırakmamak, yolu olmayan yerlerden kolay geçirmek için var. Ama bu yollardan geçerken vincinizin elektronik bir malzeme olduğunu ve onun kontrol kutusu dediğimiz kontrol panelinin bundan etkilenmemesi gerektiğini biliyor musunuz? İşte bu yüzden bir çok vinç montajı sırasında vincin kontrol kutusu aracın herhangi bir su almayacak yerinde saklanır. Su girmemesi için her yola başvurulur 🙂 Çünkü girdiğiniz su deniz suyu da olabilir, sudan geçişte uzun sürede kalabilirsiniz. Bu durumda kalmamak için vincinizin kontrol panelini güvenli bir yerde ( genellikle motor kaputu içi tercih edilir) monte ettirebilirsiniz. Kablolarının kısa olmasına aldırmayın, elektrikçiniz uzatabildiği kadar uzatabilir.
Off Road sonrasında fırsatınız var ise eğer 🙂 halatınızı temizleyip sarın, sentetik halatınız varsa işiniz biraz daha kolay, atın camdan içeri yola devam 🙂 Sentetik vinç halatı ve çelik vinç halatı arasındaki farklar ve avantajları farklı bir konuda işleyeceğim.
Vinciniz uzaktan kumandalı ise ( uzaktan vinç kumandanız yok ise tık tık ) pillerini dönem dönem kontrol etmenizde fayda var. Kablolu kumanda bu durumda can kurtarıcı olur ama yine de uzaktan vinç kumandasının tadı bir başkadır 🙂
Vinçler üşümez ama yine de doğal etkenlerden korumak için basit bir vinç koruyucu kılıf edinebilirsiniz. Bazen vincin de sessizliğe ihtiyacı olabilir 🙂
Vinciniz çelik halatlı ise çelik halat kılavuzu kanca izolatörü edinebilirsiniz ( o da ne demeyin, içine vinç kancası giriyor ve siz yolda giderken sağa sola kancanız sallanmıyor. Kanca izolatörü diyip ismini kısaltabiliriz aslında 🙂
KONU TAZELENECEKTİR…